top of page

10 duurzaamheidstips voor het mkb

Een duurzaam bedrijf is toekomstbestendig. Door toenemende wet- en regelgeving moeten ook mkb-bedrijven aan de slag met duurzaamheid. Voor sommigen voelt dit als een verplichting, terwijl anderen het zien als een kans om de concurrentiepositie te verbeteren, jonge medewerkers aan te trekken en op lange termijn meer winst te behalen. Wij hebben hier tien duurzaamheidstips voor het mkb verzameld waarmee zij kunnen starten of actie kunnen ondernemen op het gebied van duurzaamheid.


Brainstormen over duurzaamheid


1. Verzamel duurzaamheidsdata

Het is belangrijk om inzicht te hebben in je duurzaamheidsprestaties. Hoe snel heb jij inzicht in je energieverbruik, brandstofverbruik, afval en de leeftijdsverdeling van je personeelsbestand? Kun jij je CO2-voetafdruk berekenen?


2. Maak een overzicht van je processen en stakeholders

Breng in kaart met welke partijen je samenwerkt en waarom. Van wie ben je het meest afhankelijk? Welke grondstoffen of diensten leveren zij? Wat doe je als een partij wegvalt?


3. Herkomst van je producten

Heb jij een overzicht van de grondstoffen die je gebruikt in je producten? Kun je vertellen waar deze vandaan komen? Door een overzicht te hebben van je grondstofverbruik, kun je kijken of er duurzame alternatieven zijn.


4. Wat zit er in jouw vuilnisbakken?

Sommige afvalverwerkers kunnen een overzicht geven van het afval dat je inlevert. Analyseer eens wat jij als afval laat verwerken. Van welke materialen kun je voorkomen dat ze afval worden?


5. Hoe gaat het met je collega's?

Vaak ben je als organisatie afhankelijk van je medewerkers. Zijn jouw collega's gezond en vitaal en kunnen zij over 20 jaar hun werk nog steeds goed uitvoeren? Hoe zorg jij daarvoor?


6. Voorbereiding op nieuwe wet- en regelgeving

Grote organisaties moeten voldoen aan de CSRD-wetgeving, een duurzaamheidsrapportageplicht. Deze wetgeving gaat uiteindelijk ook voor het mkb gelden. Bestudeer de European Sustainable Reporting Standards en bepaal welke thema's relevant zijn voor jouw organisatie. Hoe anticipeer jij op opkomende nieuwe wet- en regelgeving?


7. Energiebesparende maatregelen

Voor sommige bedrijven is het verplicht om aan energiebesparende maatregelen te werken, bijvoorbeeld met de erkende lijst van het RVO. Hier staan talloze manieren om energie te besparen. Wellicht ook interessant voor jouw organisatie?


8. Betrokkenheid van je personeel

Voor verbeteringen is draagvlak nodig bij je personeelsleden. Door hen vanaf het eerste moment te betrekken bij het creëren van een visie, acties en doelstellingen, zorg je hiervoor. Betrek zowel enthousiaste collega's als medewerkers die minder affiniteit hebben met duurzaamheid.


9. Tropenrooster voor medewerkers?

Heb jij een hitteplan voor je medewerkers? Hoe ga je om met medewerkers die in de buitenlucht werken bij hoge temperaturen en hoe zorg je dat kantoorpersoneel productief blijft tijdens warme periodes?


10. Subsidies checken

Als je je bedrijf wilt verduurzamen, kom je wellicht in aanmerking voor subsidies. Er zijn bijvoorbeeld subsidies voor het verduurzamen van je bedrijfspand of vervoersmiddelen. Dit kan een flink verschil maken in de kosten. Op de website van RVO staat beschreven welke subsidies er zijn: RVO Subsidies.


11. De no-brainers

Zorg voor groene energie, scheid je afval, verduurzaam je wagenpark, gebruik herbruikbare materialen in plaats van wegwerpproducten, gebruik LED-verlichting, schakel elektronica en verlichting 's nachts uit, gebruik minder papier, enzovoort.


Duurzaamheid moet in je bedrijfsstrategie verweven zitten. Het raakt vrijwel alles wat je doet. Zoek naar laaghangend fruit en denk na over hoe jouw bedrijf over twintig jaar nog steeds kan blijven werken. Hiervoor heb je een langetermijnvisie nodig. Ben je op zoek naar meer tips of hulp bij het verduurzamen van je organisatie? Neem dan contact met ons op via info@advandet.nl.

bottom of page